Kennis

15-5-2023

Welke pomp heb ik nodig?

Op de bouwplaats en in en om huis is het wel eens nodig om water te verplaatsen van het ene punt naar het andere. Een elektrische pomp biedt hierbij uitkomst. Maar hoe kies je het juiste model voor jouw toepassing? In deze blog leggen we kort uit waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van een pomp.

 

Ruimte of kelder leegpompen

Een veelvoorkomende toepassing is het leegpompen van ondergelopen ruimtes, zoals bijvoorbeeld een kelder of het leegmaken van een zwembad.

Voor het wegpompen van grote hoeveelheden water adviseren wij een dompelpomp. Je kunt daarbij kiezen voor een pomp met of zonder vlotter.

 

Dompelpomp met vlotter

Een vlotter zorgt ervoor dat een pomp automatisch inschakelt als het water een bepaald niveau bereikt en daarna ook automatisch weer uitschakelt als dit niveau is bereikt. Handig voor langdurige toepassingen, waarbij bijvoorbeeld het risico bestaat, dat een ruimte bij regen opnieuw onderloopt. Echter ook een uitkomst wanneer je tijdens het pompen door wilt met je andere werkzaamheden.

Bekijk de Kelfort dompelpomp met vlotter

Dompelpomp met vlakzuiger

Wil je een ruimte echt zo goed als droog maken? Kies dan voor een dompelpomp met vlakzuiger, deze is speciaal ontworpen om te verpompen tot het waterniveau gezakt is tot enkele millimeters.

Bekijk de Kelfort combi vlak- en dompelpomp met vlotter

Bekijk de Kelfort dompelpomp vlakzuiger zonder vlotter

Schoon of vuil water?

Tenslotte is het belangrijk om te kijken naar het soort water wat je wilt verplaatsen. Op een bouwplaats is het water vaak vervuild of er zitten grove delen in. Wanneer je hiervoor de verkeerde pomp gebruikt kan deze verstoppen of zelfs stukgaan. Check daarom altijd of de pomp geschikt is voor troebel/vervuild water en/of water vaste bestanddelen bevat.

Bekijk de Kelfort combi vlak- en dompelpomp met vlotter, geschikt voor vuil water

Bekijk Kelfort dompelpomp met vlotter, geschikt voor vuil water en delen van max. 38 mm

Beregening tuin

Beregenen van de tuin

In de afgelopen jaren hebben we vaker te maken gehad met langere periodes van droogte, waarin beregening van je tuin noodzakelijk is.

Een tuinpomp is bij uitstek geschikt voor het beregenen van de planten. Dit kan vanuit uit een kanaal of sloot, maar ook bijvoorbeeld vanuit een regenton.  Het water kan ook uit een bron gezogen worden, let hierbij op de maximale opvoerhoogte van de door jou gebruikte pomp.

Let op: Gebruik deze pompen niet voor vervuild water, deze zijn alleen geschikt voor schoon water, regenwater en water van rivieren of meren.

Bekijk de Kelfort tuinpomp zonder vlotter voor besproeien en irrigeren

 

Check de specificaties

Tot slot is het van belang om bij het selecteren van de juiste pomp goed naar de specificaties te kijken.

  • De opvoerhoogte geeft aan wat het maximale verschil mag zijn tussen de pomp en het hoogste waterpunt.
  • Capaciteit geeft aan hoeveel kuub water (m3) er per uur maximaal verplaatst kan worden.
  • Grootte voor incidentele toepassingen is het vaak handiger voor een compact, draagbaar model te kiezen.

 

Tip

Denk er bij het gebruiken van een pomp altijd om, dat deze niet zonder water komt te staan. Als er geen water door het apparaat loopt kan de motor oververhit raken en stukgaan. Om die reden adviseren wij ook te kiezen voor een pomp met vlotter. Mits correct ingesteld zal deze automatisch uitschakelen als het water onder een bepaald niveau komt.

 

Heb je verder nog vragen over onze pompen, neem dan contact op met een van onze verkooppunten /dealers» bij jou in de buurt.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips over het werken met Kelfort producten en de laatste productintroducties? Meld je dan hieronder aan voor onze Kelfort nieuwsbrief!