Kennis
Energieverlies voorkomen door luchtdicht bouwen
Wat is luchtdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen is een manier om een gebouw energie-efficiënt te maken. Alle ongewenste kieren en naden worden dichtgemaakt, waardoor zo weinig mogelijk lucht binnen kan komen. Door het voorkomen van luchtlekken en ongecontroleerde luchtstromen, is minder energie nodig om de temperatuur in het gebouw op het gewenste niveau te houden.
Waarom luchtdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen is bij nieuwbouw verplicht, dit is een voorwaarde voor het verkrijgen van een bouwvergunning. Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) voldoen aan de BENG-eisen (opvolger EPC). Dit staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ (BENG).
Het belangrijkst voor de luchtdichting is BENG 1, waarbij eisen gesteld worden aan de schil van het gebouw om de energiebehoefte te beperken. Als deze luchtdicht is, blijft in de winter de warme lucht binnen en de kou buiten. De energieprestatie bij BENG 1 wordt bepaald aan de hand van de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2. jr.).
Om aan BENG1 te voldoen moet de qv10 waarde (mate van luchtdoorlatendheid) tussen de 0,15 en 0,25 liggen. Dit kan getest worden met de blowerdoortest. De qv10 waarde geeft aan hoeveel liter lucht per seconde, per m2 bij een drukverschil van 10Pa door de gebouwschil stroomt (dm3/s per m2). Dit is de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt tussen binnen en buiten, op een andere manier dan via de daarvoor aangebrachte ventilatieopeningen.
Naast dat het verplicht is, zijn er nog meer redenen om luchtdicht te bouwen.
- Energiebesparing
Een luchtdichte woning is efficiënter op het gebied van energie. In de winter komt er geen koude lucht meer binnen die opgewarmd moet worden en in de zomer hoeft warme lucht niet meer gekoeld te worden.
- Comfort
Door het dichten van kieren en naden voorkom je ongewenste luchtstromen en daarmee tocht. Ook de hoeveelheid stof en allergenen in de lucht wordt verlaagd. Hiermee verbeter je de binnenklimaatkwaliteit en dit kan bijdragen aan een comfortabelere en gezondere leefomgeving.
- Voorkomen van vochtproblemen
Als vochtige lucht in de buitenste schilconstructie kan stromen, dan kan deze gaan condenseren. Dit kan leiden tot schimmelvorming en rotproblemen..
- Geluidswering
Een luchtdicht gebouw heeft een betere geluidsisolatie, waardoor je binnen minder last van geluiden van buiten hebt.
- Minder CO2 uitstoot
Een luchtdicht gebouwde woning heeft een lagere CO2 uitstoot.
Kortom, luchtdicht bouwen biedt veel voordelen en is een effectieve manier om energie te besparen.
Hoe moet je luchtdicht bouwen?
Om luchtdicht te bouwen, moet je aandacht besteden aan de afdichting van de gebouwschil. De gebouwschil moet goed afgedicht worden met luchtdichte materialen, zoals folie gecombineerd met tapes, rubberen stroken en PUR schuim.
Ten behoeve van luchtdicht bouwen heeft Kelfort FLEX-PUR in het assortiment.
FLEX-PUR van Kelfort is een flexibel isolatiepistoolschuim en is een uit één component bestaand polyurethaanschuim, dat uithardt door vochtopname uit de lucht. Het product combineert uitstekende, hechtende en isolerende eigenschappen met goede dimensionale stabiliteit, waarbij bewegingen en trillingen in dynamische voegen goed geabsorbeerd worden en de afdichting duurzaam blijft functioneren. Het product heeft een zeer hoge opbrengst en is overschilderbaar en af te werken met pleister.
Kelfort Flex-pur kan gebruikt worden voor het afdichten van stelruimten en isoleren en vullen van aansluitingen van o.a.:
- Houten, kunststof en aluminium kozijnen en bouwkundig kader
- Scheidingswanden onderling
- Verbetering van de thermische en akoestische isolatie tussen kozijn en bouwkundig kader
- Luchtdicht maken van voegen die door thermische belasting veel kunnen bewegen
Let op: Deze materialen moeten op de juiste manier worden verwerkt om ervoor te zorgen dat er geen lekken/kieren zijn.
Om luchtdicht te bouwen, moet je ook aandacht besteden aan het ontwerp. De kieren in het gebouw moeten klein genoeg zijn om luchtverlies te voorkomen. Het is ook belangrijk om de juiste materialen te gebruiken die bestand zijn tegen schimmels, rot en vocht.
NB: Bij luchtdicht bouwen zijn niet alleen de materialen van belang. Bij het op een goede manier identificeren en dichten van luchtlekken speelt de planning en uitvoering ook een grote rol. Bij het kiezen van de juiste aanpak en implementatie hiervan, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen.
Heb je verder nog vragen over onze producten in combinatie met luchtdicht bouwen, neem dan contact op met een van onze verkooppunten /dealers» bij jou in de buurt .
Wil je op de hoogte blijven van onze tips over het werken met Kelfort producten en de laatste productintroducties? Meld je dan hieronder aan voor onze Kelfort nieuwsbrief!